3.2.09

Προβοκάτσια 2: Η Επιστροφή

Σαν sequel κακογυρισμένης ταινίας...

Αντιγράφω από tvxs:
Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο ΑΤ Κορυδαλλού, από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός. Με τηλεφώνημα στο εκδοτικό συγκρότημα Λαμπράκη, άγνωστοι ανέλαβαν την ευθύνη για λογαριασμό της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» -γεγονός που η αστυνομία εξετάζει με εξαιρετικά μεγάλη επιφύλαξη.


Τα ξημερώματα της Τρίτης, 3/2/2009, και ενώ η κοινή γνώμη είχε αηδιάσει άλλη μία φορά με τις εικόνες των δίποδων χοιρινών που χτυπούσαν και ψέκαζαν μεσήλικες και παππούδες αγρότες, εντελώς συμπτωματικά κάποιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, δίνοντας και πάλι στους μπάτσους το ρόλο του θύματος...

Θα παραθέσω τα πιο πιθανά, κατά την άποψή μου, σενάρια:
  1. Η ενέργεια προέρχεται από τον Ε.Α., ο οποίος είναι μία επαναστατική οργάνωση με ακραίες αντιλήψεις. Μπορεί να μη βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του εξεγερμένου κόσμου, αλλά τα κίνητρά του είναι όντως η σύγκρουση με το κράτος με κάθε κόστος και, σε τελική φάση, η κατάρρευσή του.
  2. Η ενέργεια προέρχεται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό (ΚΥΠ, μπάτσους, ακροδεξιούς κτλ), και όχι από τον Ε.Α. ο οποίος είναι μία επαναστατική οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό.
  3. Η ενέργεια προέρχεται από τον Ε.Α., ο οποίος είναι μέρος ή υποχείριο του παρακρατικού μηχανισμού προπαγάνδας. Με άλλα λόγια, ο Ε.Α. αποτελείται από μπάτσους, ΚΥΠατζήδες, ακροδεξιούς ή κάτι ανάλογο -ή έχει εξαρθρωθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν, και πλέον το όνομά του χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.
  4. Η ενέργεια προέρχεται από κάποια άλλη πηγή (π.χ. από αγανακτισμένους δεντροκηπουρούς που διαμαρτύρονται για τη θέση που τους έφαγε ο Αντώνης Νικοπολίδης)
Νομίζω κάλυψα όλο το φάσμα των πιθανών εκδοχών. Στο επόμενο βήμα, θα τις πάρω μία-μία ως βάση συλλογισμού. Όπως έλεγε, λοιπόν, και ο μαθηματικός μου στο σχολείο, "έστω ότι..."

"Έστω ότι ισχύει το σενάριο 1":
Ο Ε.Α. έκανε την προσπάθειά του να ξεσηκώσει τον εξεγερμένο λαό, όταν η φωτιά έκαιγε, μέσα στο Δεκέμβρη, και απέτυχε. Σχεδόν σύσσωμη η κοινή γνώμη (η πραγματική, όχι αυτή που επικαλούνται τα δελτία των 8) τους γύρισε επιδεικτικά την πλάτη. Ακόμα και όταν δημοσιεύτηκε η προκήρυξη, το μόνο που κατάφερε ήταν να συγκεντρώσει χλεύη και απαξίωση, για να μην αναφερθώ σε πολλές εύστοχες παρατηρήσεις για τη δομή αλλά και το περιεχόμενό της, που έκαναν πολλούς να σκεφτούν ότι "κάτι δεν πάει καλά εδώ".
Αν μη τι άλλο, τα μέλη του Ε.Α. θα έπρεπε να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο ώριμος για επανάσταση όσο οι ίδιοι νόμισαν. Επίσης, προκειμένου να καταφέρουν να ανακτήσουν το λαϊκό έρεισμα που έχασαν με τη δολοφονική επίθεση στον Διαμαντή (και που τους είναι απαραίτητο για να κάνουν -κάποτε- την ένοπλη επανάσταση που ονειρεύονται), η λογική λέει ότι θα επέλεγαν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για κάποιο διάστημα. Εκτός βέβαια εάν δεν τους ενδιαφέρει ο λαός, αλλά πιστεύουν ότι θα ρίξουν το σύστημα μόνοι τους, οι εξής πέντε -ή όσοι είναι, τέλος πάντων. Αλλά ακόμα και έτσι, θα έπρεπε να είναι τελείως ηλίθιοι για να μην σκεφτούν ότι η επίθεση της 3/2 θα βοηθούσε το κράτος -τον χειρότερο εχθρό τους- να βρει το τέλειο άλλοθι και να ορθοποδήσει, σε μία φάση που παρέπαιε.

Άρα, το πρώτο σενάριο ευσταθεί, μόνο με την προϋπόθεση ότι τα μέλη του Ε.Α. είναι ένα μάτσο ηλίθιοι πολεμοχαρείς τύποι, αδιάφοροι για τον λαό και την εξέγερση που ξέσπασε τον Δεκέμβρη του 2008. Α, και εντελώς άσχετοι στο σημάδι, μιας και απέτυχαν να σκοτώσουν, μετά από 3 επιθέσεις και συνολικά 50-60 σφαίρες...

"Έστω ότι ισχύει το σενάριο 2":
Κατ' αρχάς, θεωρούμε δεδομένο ότι οι προηγούμενες δύο ενέργειες που αποδόθηκαν στον Ε.Α., προέρχονται όντως από τα μέλη του (χωρίς να αναλύσουμε το ποια μπορεί να είναι αυτά και τι σκοπούς εξυπηρετούν). Σε αντίθετη περίπτωση, μετά από τόσο καιρό, ο πραγματικός Ε.Α. θα είχε αποκαταστήσει το όνομά του δηλώνοντας ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα συμβάντα.
Με την ενεργό ύπαρξη του Ε.Α. δεδομένη, λοιπόν, πόσο πιθανό είναι να κάνει κάποιος μία τέτοια προβοκατόρικη ενέργεια, και να την αποδώσει στον Ε.Α.; Είναι σαν να δωρίσω εγώ 10.000 ευρώ στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, και να διαδώσω ότι τη δωρεά την έκανε ο Πλεύρης. Πόσα δευτερόλεπτα πιστεύετε ότι θα περάσουν από τη δημοσίευση της φήμης μέχρι να βγει και να με διαψεύσει;

Άρα το δεύτερο σενάριο απορρίπτεται...

"Έστω ότι ισχύει το σενάριο 3":
Η λογική που προκύπτει, είναι ότι όποτε υπήρξε ανάγκη να "σουλουπώσει" το στραπατσαρισμένο κοινωνικό πρόσωπο των δυνάμεων καταστολής και να τρομοκρατήσει τον κόσμο που ξεθάρρευε, ο κρατικός μηχανισμός επιστράτευσε το ίδιο φτηνό επικοινωνιακό τρικ: έθεσε τα πιόνια του στο βωμό του θύματος.
Το έκανε όταν ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί επικίνδυνα μετά τη δολοφονία του Αλέξη, όταν τα ΜΑΤ σακάτευαν μαθητές και μαθήτριες στο κέντρο της Αθήνας, πυροβολούσαν στον αέρα και έριχναν χημικά παντού: πυροβολώντας μία κλούβα και τραυματίζοντας τον Διαμαντή Μαντζούνη. Το έκανε και τώρα, που οι πραίτορες του χουντικού κ. Μαρκογιαννάκη κέρδισαν το ψωμί τους με το να χτυπούν απλούς πολίτες, να προστατεύουν το παράνομο ξήλωμα συνοικιακών πάρκων και να ψεκάζουν γέρους αγρότες που θα μπορούσαν να είναι παππούδες τους: πυροβολώντας στα τυφλά εναντίον ενός Αστυνομικού Τμήματος. Σατανικές συμπτώσεις...
Με δεδομένο το ότι ο Ε.Α. είναι όργανο του συστήματος και έκανε τις επιθέσεις βάσει οργανωμένου σχεδίου, εξηγείται αυτόματα και η άμεση αντίδραση της Αστυνομίας μετά την επίθεση στα Εξάρχεια (σε αντίθεση με την περίπτωση της Κ. Κούνεβα και του μαθητή που πυροβολήθηκε στο Περιστέρι), αλλά και η άμεση και κατηγορηματική ετυμηγορία της βαλλιστικής έρευνας στην υπόθεση της κλούβας (σε αντιδιαστολή με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το προαναφερθέν περιστατικό στο Περιστέρι). Όλα δένουν!

Καταλήγοντας, το τρίτο σενάριο φαντάζει πολύ πιθανό, με μόνο σοβαρό επιχείρημα εναντίον του το "Έλα μωρέ, μα είναι δυνατόν; Αποκλείεται, υπερβάλλεις!"

"Έστω ότι ισχύει το σενάριο 4":
Πέρα από τα επιχειρήματα εναντίον του δεύτερου σεναρίου τα οποία ισχύουν και εδώ, δε νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό κάποιος που δεν είναι οργανωμένος εγκληματίας ή τρομοκράτης, να έχει πρόχειρo ένα πιστόλι, ένα υποπολυβόλο και 20 σφαίρες. Και έχω την πεποίθηση ότι οι μεν οργανωμένοι εγκληματίες θα χρησιμοποιούσαν αλλού τις σφαίρες τους (τόσες τράπεζες υπάρχουν για να ληστέψουν, τόσοι ζάπλουτοι επιχειρηματίες να απαγάγουν), οι δε τρομοκράτες θα έβαζαν τη δική τους υπογραφή στην ενέργειά τους, όχι αυτή του Ε.Α. (και πάλι, βλέπε σενάριο 2).

Άρα, με συνοπτικές διαδικασίες, το τελευταίο σενάριο απορρίπτεται επίσης...

Δια της εις άτοπον απαγωγής, λοιπόν, καταλήγω σε δύο πιθανά σενάρια:
Σενάριο 1: Η επίθεση έγινε από τον Ε.Α., ο οποίος αποτελείται από ένα μάτσο ηλίθιοιυς πολεμοχαρείς τύπους, αδιάφορους για τον λαό και εντελώς άσχετους στο σημάδι.
Σενάριο 3: Η επίθεση έγινε από τον Ε.Α., ο οποίος είναι υποχείριο ή μέρος του παρακρατικού μηχανισμού προπαγάνδας.

Η τελική επιλογή, δική σας...

4 σχόλια:

Antinemecis είπε...

Επιλέγω το σενάριο 3!
Μόνο που συμπεριλαμβάνω το τσούρμο ηλιθίων...
Τι περιμένεις από αμόρφωτους ΚΥΠατζήδες;
Ηλίθια σενάρια μιας ηλίθιας εξουσίας που απευθύνονται για εσωκομματική κατανάλωση σε ακροατήριο ηλίθιων ψηφοφόρων...

ATHENA είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΕΖΙΝΟ ΕΠΕΙΖΟΔΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΖΕΝΑΡΙΟ, ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΖΜΕΝΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ [ΠΟΥ ΩΖ ΓΝΩΖΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΕΞΟΠΛΖΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΕΖ ΤΙΖ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΖ ΤΡΟΜΟΚΑΤΙΚΕΖ ΟΜΑΔΕΖ ΜΑΖΙ]
ΝΑ ΖΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΩΖ ΤΑ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΝΩΖΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΖΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΖΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΖΗΖ ΔΕΝ ΖΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΖΗ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΖΕΙ Ο Ε.Α.
Α) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΕΔΩ ΠΑΜΕ ΖΤΟ ΔΙΚΟ ΖΟΥ ΖΕΝΑΡΙΟ 3 ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΦΟΔΡΑ ΠΙΘΑΝΟ

Β) ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΠΟΥΤΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΞΑ. (ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΖΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΔΕΝ ΖΤΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΖΑΝ ΝΑ ΔΩΡΙΖΕΖ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΖΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΤΕ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥΖ ΑΠΟ ΠΡΟΖΩΠΟΥ ΓΗΖ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΑΓΚΩΝΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΖΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΙΖ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΖ ΤΟΥ)

yX είπε...

Το σενάριο των Κρητικών νομίζω εντάσσεται στο νούμερο 4!

Αυτό που εννοώ αναφέροντας το παράδειγμα του Πλεύρη είναι ότι, αν κάνει κάποιος μία ενέργεια εν ονόματι άλλου, είναι λογικό ο "θιγόμενος" να βγει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μην ξεχνάς ότι βρισκόμαστε στο "έστω ότι" του σεναρίου 2: Θεωρούμε ότι ο Ε.Α. υπάρχει, και ότι δεν είχε σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο (η αντίθετη περίπτωση αναλύεται στο πρώτο σενάριο) -άρα δεν τίθεται θέμα τσάμπα δόξας.

Γενικά νομίζω πως όλοι αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ του 1 (λιγότερο) και του 3 (κυρίως), με μία μικρή διαφοροποίηση στους λογικούς συνειρμούς...

yX είπε...

Αντιγράφω από parapolitiki.blogspot.com:
"Η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» ανέλαβε με προκήρυξή της την ευθύνη για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Η Αστυνομία εξετάζει τη γνησιότητα της προκήρυξης.

Λίγο παράξενα και προβοκατόρικα μας φαίνονται όλα αυτά...

Ανέλαβαν την ευθύνη με CD που περιείχε μια προκήρυξη...!

Για να δούμε..."

Δημοσίευση σχολίου