28.1.09

Το Μανιφέστο των Blogs


Να 'μαι λοιπόν, με έναυσμα τη δολοφονία ενός παιδιού, να κάνω αυτό που πολλές φορές είχα πει να ξεκινήσω, λιγότερες είχα επιχειρήσει και καμία (μέχρι τώρα) δεν είχα καταφέρει: να blogάρω με συνέπεια -όση, τουλάχιστον, μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου. Όταν το ανακοίνωσα γεμάτος περηφάνια στους γονείς μου, χτες το βράδυ, η απόκρισή τους με προβλημάτισε:

- Τι είναι το blog;

Βραχυκύκλωσα! Ήξερα πολύ καλά τι είναι, αλλά πώς να το διατυπώσω, πώς να το εξηγήσω σε κάποιον που δεν έχει ιδέα; Εντάξει, γραμματικά και ετυμολογικά είχα έτοιμη απάντηση, είχα κάνει και τα σκονάκια μου: Web + log = blog. Και στα ελληνικά, ιστοσελίδα + ημερολόγιο = ιστολόγιο. Αλλά πέραν τούτου; Προβληματισμένος, επιφυλάχτηκα να τους απαντήσω την επόμενη φορά που θα βρισκόμασταν. Σήμερα, ψάχνοντας για την απάντηση, διάβασα στο nylon.gr ένα άρθρο που με κάλυψε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ορίστε, λοιπόν, το Μανιφέστο των Blogs:
  1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
  2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
  3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
  4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
  5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
  6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
  7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
  8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
  9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

* η εικόνα με το τρωκτικό έγινε κατόπιν παραγγελίας
της ATHENA, με αφορμή ένα video post τουUrfurshlaag.

5 σχόλια:

Jimmy Kane είπε...

Ωραίος...

Orestis είπε...

Να πας να το πεις στο ΠΡΕΖΑ
http://prezatv.blogspot.com/2009/01/troktiko-zougla-gr-blogs.html

yX είπε...

Όταν το κριτήριο για την επιτυχία είναι το Zougla.gr, τι άλλο να πω εγώ;
Σαν να λέμε ότι μία τηλεοπτική εκπομπή είναι σοβαρή και επιτυχημένη εάν έχει μεγαλύτερη τηλεθέαση από την "Ανατροπή".

Οκ, απόψεις είναι αυτές, αλλά εγώ έχω άλλα κριτήρια.

ATHENA είπε...

ΑΑΧΑΧΑΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΥΧ!

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΟ!

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΕΡ, ΤΟ ΜΠΑΝΕΡ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΡΑΔΕΣ

ΤΟ ΠΡΩΚΤΙΚΟ
ΤΟ Π ΜΕ ΤΑΥ
[ΜΠΛΟΝΤ]ΔΕΝ [ΜΠΟΛΝΤ] ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΟΓΚ

ΑΥΤΟ ΑΝ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΑΛΑΛ ΘΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ...

ΕΥΧΑΡΙΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΗ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΧΑΜΠΑΡΙ!

ΦΙΛΙΑ

yX είπε...

Πωπω, τι δύσκολη και απαιτητική πελάτισσα... Καλά, θα σου φτιάξω άλλο όταν πάω σπίτι (τώρα είμαι στους γονείς μου και τους λέω τι είναι το blog)
:P

Δημοσίευση σχολίου